fbpx

Comptrain Class som vi följer är ett program som bygger på principen GPP – General Physical Preparedness.

Att vara beredd på vad än livet kastar på oss, åtminstone kroppsligt.

Det betyder att du är beredd att springa ikapp bussen. Eller att värmestugan på fjällsemestern finns för värme och inte behövs för att du inte orkar mer i backen. Eller att du inte ens tänker på hur du fördelar vikten mellan dina matkassar – du kommer orka lyfta dem oavsett.

Att träna för general physical preparedness betyder att passen ser ut på ett visst sätt, till exempel följer vi inga linjära styrkeprogressioner och liknande. Inom crossfit var det (och är till viss del fortfarande) vanligt med så kallad strength biased programming – programmering med tonvikt på att öka styrka mer än något annat. Bakgrunden till det är följande resonemang: Boxar världen runt insåg att deras atleter inte klarade av att göra workouterna med RX-vikter. Det ledde till tanken att ”vi måste bli starkare”. Och en programmeringsstil blev vanlig där passen har en uppvärmning, en ren styrkedel och avslutas med en WOD. Det är ett väldigt tacksamt sätt att träna – man kan tydligt se att man blir starkare och det i sig blir en morot till fortsatt träning.

Problemet med resonemanget är att målet inte är att få alla medlemmar att klara av att göra workouterna med RX-vikter. Målet för genomsnittsmedlemmen är inte att tävla i sporten crossfit. Målet är att få rätt stimulus i varje träningspass, varje gång. Och det långsiktiga målet är att ha en fullt fungerande kropp som inte begränsar hur vi lever våra liv, varken nu eller i 80-årsåldern.

Det är därför viktigt att förstå skillnaden på programmering för tävling och för livet. Att lägga belastningen en tävlingsatlet behöver på en genomsnittsatlet skulle snabbt bryta ner hen. Den belastningen kräver helt andra insatser på andra håll, som kost, återhämtning och sömn. Och den belastningen förlänger inte livet på den som utsätter sig för den, snarare tvärtom.

Allt vi gör på Lådan bör göra dig bättre på något som du kan stöta på i livet utanför boxen. En airsquat är att resa sig ur soffan utan stöd, en snatch är att kunna lägga upp något på takräcket på bilen, ett marklyft är att lyfta en betongsäck när huset ska byggas ut. Vårt mål är att du ska klara av det, inte att du ska bli bättre på sporten crossfit. Du kommer få en hel del crossfit-specifika styrkor och kunskaper på köpet, oroa dig inte!

Man kan dela upp fitness i styrka, färdighet och kondition. Av dessa tre är kondition den som mest påverkar hur länge vi kommer vara friska och hela. Tränar vi enligt Comptrain Class kommer vi få alldeles tillräckligt med både styrka och färdighet också.

Vi vill att du är i bättre form om tio år än vad du är nu. Det är inte bråttom. Du ska inte peaka formen inför CrossFit Games, du ska sikta på ett mål långt fram!

Om du känner att du har ett annat mål med din träning än det vi föreslår som är livslångt, så hjälper vi självklart gärna till med det också. Är det så att du vill satsa på att tävla i sporten CrossFit, så finns det möjlighet för den typen av träning också. Det förutsätter förutom ett annat träningsupplägg som sagt även högt fokus även på andra delar av livet, som sömn, kost, återhämtning med mera. Är det vad du söker så finns vi här för att hjälpa dig!