fbpx

Ibland kan begreppen bli lite förvirrande, men det är inte svårt om man väl knäckt koden.
Det finns två olympiska lyft – snatch och clean & jerk. Båda två går ut på att ta en skivstång från golvet till över huvudet.

Snatch är när vi tar skivstången från golvet med brett grepp och i en enda rörelse förflyttar den till utsträckta armar över huvudet.
Clean & jerk är när vi tar skivstången från golvet, förflyttar den till att vila på axlarna för att sedan skicka upp den till utsträckta armar över huvudet.

Så långt inga konstigheter, men om det står ”Double dumbbell hang power snatch” på tavlan kan det börja bli lite stökigt. Men här är koden:

Utrustning – startposition – fångstposition – övning

”Double dumbbell hang power snatch”
Det lättaste är att börja med att leta upp övningen, ”snatch”, först. Precis innan snatch står det i vilken position vi ska fånga i – med höften över eller under knät. ”Power snatch” betyder att vi ska fånga utrustningen med allt från knappt böjda knän, ända ner tills lårbenet är parallellt med golvet. Står det istället ”squat snatch” ska vi fånga den i en djup knäböj där höftleden är närmare golvet än knäleden – nedanför ett lårben som är parallellt med golvet.

Innan fångstpositionen står det vilken position vi ska starta i. I det här fallet ”hang”. Det betyder att vi ska starta med utrustningen strax ovanför knäna. Om det inte står någonting är det från golvet som gäller.

Och innan startpositionen står vad vi ska använda för utrustning, i det här fallet ”double dumbbell” – dubbla hantlar.

Sedan varierar det hur mycket information som står på tavlan. Allt utom övningen kan utelämnas, det kan stå bara ”snatch”. Då faller man tillbaka på grunden – vi tar skivstången från golvet med brett grepp och i en enda rörelse förflyttar den till utsträckta armar över huvudet.

Eller så står det ”Kettlebell power snatch”. Då är alltså startpositionen utelämnad, vilket betyder att vi ska ner till golvet i varje repetition.

Liten ordlista

Startpositioner:
Om inget nämns: Från golvet
Hang: Strax ovanför knäna
High hang: Från ”byxfickorna”

Fångstpositioner:
Om inget nämns: Fritt att fånga hur högt eller lågt som helst
Power: Fånga med höftleden ovanför knäleden (över parallellt)
Squat: Fånga i en djup knäböj, med höftleden nedanför knäleden (under parallellt)

(Vi säger allt på engelska, men alla dessa namn finns på svenska också, såklart.
Snatch=ryck
Clean & jerk=stöt
Clean=frivändning
Jerk=överstöt
Power snatch=styrkeryck
Power clean=styrkefrivändning
Och så vidare)